2012-03-22
W dniu 12 kwietnia 2012 r. serdecznie zapraszamy na seminarium pt.
„Norweskie doświadczenia – polskie sukcesy stypendystów FSS. Efekty realizacji projektów badawczych naukowców UWM w Olsztynie”
Seminarium odbędzie się sali 307 Biblioteki Uniwersyteckiej ( ul. Oczapowskiego 12b) w godz. 10.00-14.00.
W roli prelegentów wystąpią Alumni Funduszu Stypendialnego i Szkoleniowego (FSS) zajmujący się badaniami z zakresu nauk o żywności i inżynierii procesów rolniczych: Pani Justyna Borawska, Pani Magdalena Zielińska i Pan Piotr Zapotoczny oraz zaproszeni przez nich goście z Norwegii:
- Prof. Gerd Elizabeth Vegarud z Norwegian University of Life Sciences, Aas.
“Digestion of food using human gastrointestinal enzymes to simulate human digestion"
- Prof Dr. Odilio Alves-Filho z Norwegian University of Science and Technology, Trondheim
„R&D and industrial applications of heat pump drying technology – process and product quality and efficient use of energy”
- Assoc Prof Dr. Svetlana Alves z Norwegian University of Science and Technology, Trondheim
“Multi-Stage Heat pump drying of Bio-protein particles”
Tematyka spotkania dotyczyć będzie zagadnień z obszaru nauk o żywności a w szczególności biologicznych aktywności peptydów oraz oceny metod i technik suszenia produktów żywnościowych i opierać się będzie na prelekcjach i panelu dyskusyjnym. Seminarium skierowane jest do środowiska akademickiego z Olsztyna: studentów, doktorantów i pracowników naukowych. Seminarium towarzyszyć będzie wystawa zdjęć z Norwegii i Islandii: „Realizacja projektów FSS w obiektywie”
Szczegółowy (wstępny) program seminarium znajdziecie Państwo tu.