Rodzaj projektu: mały/ średni projekt współpracy
Opis – Projekt zakłada izolację i identyfikacje nowych
komponentów o interesującym smaku oraz walorach farmaceutycznych.
Celem jest odkrycie na nowo i waloryzacja regionalnej gastronomii nie tylko ze względu
na aspekty kulturowe, ale również ze względu na jej znaczenia dla zdrowia.
Poszukiwani partnerzy: kraje UE; SICA (region Morza Czarnego)
Osoby zainteresowane prosimy o bezpośredni kontakt z prete@apre.it
II. Włoski Instytut Badawczy poszukuje partnerów do współpracy
w ramach FAFB- COOPERATION.
Tytuł projektu: IBUARFVPAHH- wpływ biocydów na odporność
przeciw mikroorganizmom powstającym w żywności jak również
patogenom interesującym pod względem weterynaryjnym
i zagrażającym zdrowiu ludzi
Rodzaj projektu: mały/ średni projekt współpracy
TOPIC: KBBE-2008-2-4-02: Oporność na biocydy i antybiotyki
Celem projektu jest monitorowanie ryzyka dla zdrowia ludzi
wynikającego z używania biocydów. W szczególności badana
będzie oporność ludzkich patogenów powstających w żywności
oraz patagenów interesujących z weterynaryjnego punktu widzenia
na antybiotyki oraz cząsteczki biocydów.
Badania będą przeprowadzone na trzech poziomach:
a) Całkowitego zjawiska
b) biochemicznym i genetycznym
c) ewolucji
Poszukuje się ekspertów z następujących dziedzin:
ekologia mikroorganizmów, mikrobiologia żywności,
fizjologia, ewolucja, genetyka mikroorganizmów,
mikrobiologia molekularna, mikrobiologia żywności,
mutageneza oraz karcinogeneza (testy Ames’a, Zimmermann’a and Ty)
Poszukiwani partnerzy:
- Uniwersytety
- Organizacje badawcze
- SME
Osoby zainteresowane prosimy o bezpośredni kontakt z prete@apre.it
(MJ)