KONKURS DLA ABSOLWENTÓW SZKÓŁ ŚREDNICH
Regulamin konkursu -> patrz na dole strony
Rejestracja na kierunek Inżynieria Przetwórstwa Żywności
Regulamin konkursu
Studiuj na kierunku Inżynieria Przetwórstwa Żywności
§1
Postanowienia ogólne
- Organizatorem konkursu o nazwie „Studiuj na kierunku Inżynieria Przetwórstwa Żywności” jest Katedra Inżynierii i Aparatury Procesowej, Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko- Mazurskiego w Olsztynie, ul. M .Oczapowskiego 7, 10-719 Olsztyn , zwana dalej Organizatorem.
- Konkurs odbywa się pod patronatem Dziekana Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie zwanego dalej Uniwersytetem.
§2
W konkursie mogą brać udział absolwenci Szkół Średnich, którzy zostali zarejestrowani w systemie IRK w roku 2020 na kierunek Inżynieria Przetwórstwa Żywności, zwani dalej Uczestnikami.
§3
Fundatorem nagród jest Organizator.
§4
Cel konkursu
Celem konkursu jest:
- Zachęcenie młodzieży Szkół Średnich do studiowania na kierunku Inżynieria Przetwórstwa Żywności,
- Pobudzenie twórczego myślenia i rozwijanie zainteresowań przyszłych studentów,
- Zdobycie zawodu inżyniera przetwórstwa żywności,
- Szansa na twórczą pracę w zakładach przemysłu spożywczego.
§5
Zasady konkursu
Konkurs składa się z czterech etapów:
- etap I – rejestracja kandydata na kierunek Inżynieria Przetwórstwa Żywności, Wydział Nauki o Żywności UWM w Olsztynie,
- etap II – przesłanie pracy konkursowej w postaci uzasadnienia chęci studiowania na kierunku Inżynieria Przetwórstwa Żywności. Zeskanowaną Pracę opatrzoną własnoręcznym podpisem należy przesłać na adres: kiap@uwm.edu.pl z tematem wiadomości „Konkurs IPŻ” do dnia 15 sierpnia* 2020 roku.
- etap III – potwierdzenie chęci studiowania na kierunku Inżynieria Przetwórstwa Żywności
do dnia 20 sierpnia 2020 r. - etap IV – podjęcie studiów na kierunku Inżynieria Przetwórstwa Żywności.
Komisja konkursowa przeprowadzi ocenę nadesłanych prac i dokona wyboru 20 najlepszych prac uczestników konkursu przyjętych na kierunek Inżynieria Przetwórstwa Żywności.
Prace konkursowe nie mogą być wcześniej publikowane lub nagradzane w innych konkursach.
§6
Terminarz konkursu
- Prace należy dostarczyć w terminie do dnia 15 sierpnia 2020 r*.
- Lista nagrodzonych prac w konkursie zostanie zamieszczona na stronie internetowej konkursu: uwm.edu.pl/kiap w dniu 29 sierpnia 2020 r.
- Terminy konkursu w wyjątkowych przypadkach mogą ulec zmianie.
§7
Konkurs przeprowadzi Komisja konkursowa w składzie:
- dr hab. Inż. Jan Limanowski, prof. UWM – przewodniczący,
- dr inż. Elżbieta Haponiuk – członek,
- dr inż. Grzegorz Probola – członek.
Biuro Konkursu znajduje się w Katedrze Inżynierii i Aparatury Procesowej, UWM w Olsztynie,
ul. Oczapowskiego 7 (sekretariat Katedry, pokój 18, tel. 89 523 44 31).
Komisja konkursowa szczegółowo dokumentuje swoje prace, a w szczególności sporządza:
- protokoły ze swoich posiedzeń,
- listę uczestników Konkursu,
- listę laureatów Konkursu.
§8
Warunkiem uczestnictwa w konkursie jest:
- akceptacja postanowień Regulaminu Konkursu,
- wypełnienie formularza zgłoszeniowego według wzoru stanowiącego załącznik nr 1 do Regulaminu Konkursu,
- wyrażenie zgody na przetwarzanie danych osobowych,
- przesłanie ww. dokumentów do Biura Konkursu wraz z pracą konkursową.
§9
Rozstrzygnięcie konkursu i nagrody
- Przy wyłanianiu laureatów konkursu Komisja konkursowa bierze pod uwagę w szczególności oryginalność pracy.
- Od decyzji Komisji konkursowej nie przysługuje odwołanie.
§10
- 20 Laureatów Konkursu otrzymuje, równorzędne nagrody w wysokości 1500zł,
- Nagrody będą wypłacane w pięciu ratach miesięcznych po 300zł przelewem na konto podane przez Laureata
w ostatnim dniu miesiąca od października 2020 roku do lutego 2021 roku, - Nagroda będzie wypłacana wyłącznie osobom, które w dniu wypłaty będą studentami kierunku Inżynieria Przetwórstwa Żywności Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie,
- W przypadku, jeśli pula nagród nie zostanie wykorzystana w lipcu 2020 roku, decyzją Organizatora może zostać przeniesiona na wrzesień 2020 roku,
- Zgodnie z ustawą z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz.U. z 2000 r. nr 14, poz. 176 ze zm.) od kwoty nagrody odlicza się zryczałtowany podatek dochodowy w wysokości 10%.
§11
Prawa autorskie
Wszelkie materiały związane z Konkursem, w tym praca konkursowa, nie podlegają zwrotowi. Z chwilą nadesłania materiałów Uczestnik przenosi nieodpłatnie na Organizatora prawo własności pracy konkursowej, a w przypadku otrzymania nagrody także prawa autorskie i majątkowe.
§12
Postanowienia końcowe
- Niniejszy Regulamin Konkursu jest dostępny w siedzibie Organizatora oraz w Biurze konkursu, a także na stronie internetowej konkursu: uwm.edu.pl/kiap/konkurs
- Wszelkie informacje dotyczące organizacji, przebiegu oraz wyników Konkursu zamieszcza się na stronie internetowej konkursu,
- W sprawach nie ujętych w niniejszym Regulaminie konkursu decyzje podejmuje Komisja konkursowa,
- W sprawach dotyczących Konkursu informacji udziela: dr hab. inż. Jan Limanowski, prof. UWM (jan.limanowski@uwm.edu.pl; tel.: +48 895233578).
UWAGA:
* W związku z sytuacją wynikającą z ograniczeń związanych z COVID’19, J.M. Rektor UWM w Olsztynie
zmienił niektóre terminy związane z konkursem „Studiuj na kierunku Inżynieria Przetwórstwa Żywności”