Pracownicy Katedry Hodowli Bydła i Oceny Mleka prowadzą zajęcia na Wydziałach: Bioinżynierii Zwierząt, Kształtowania
Środowiska i Rolnictwa, Nauki o Żywności, Nauk Technicznych i Medycyny Weterynaryjnej. Na wydziale
macierzystym nauczanie odbywa się na kierunku Zootechnika (w formie studiów stacjonarnych i niestacjonarnych).
W roku 2008/09 rozpoczęto edukację na makrokierunku Bioinżynieria produkcji żywności, realizowanym wspólnie z Wydziałem Nauk o Żywności.
Zajęcia dydaktyczne mają charakter ćwiczeń, wykładów i seminariów.
Program ćwiczeń jest doskonalony i dostosowywany do wymogów kształcenia określonych przez
Państwową Komisję Akredytacyjną. Ważnym elementem nauki przedmiotu są ćwiczenia terenowe realizowane w
Stacji Dydaktyczno-Badawczej w Bałdach, należącej do Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Podstawowe przedmioty realizowane w Katedrze Hodowli Bydła i Oceny Mleka to:
Hodowla bydła - poznanie zasad chowu i
hodowli bydła: gospodarcze znaczenie, stan i perspektywy hodowli bydła w Polsce i innych krajach;
pochodzenie, typy i rasy bydła; systematyka ras bydła; rola środowiska w kształtowaniu cech użytkowych
bydła; procesy doskonalenia, rozród, wychów, wzrost i rozwój; żywienie poszczególnych grup zwierząt i
wpływ na jakość otrzymywanego surowca; użytkowanie mleczne i mięsne; utrzymanie i pielęgnacja;
organizacja hodowli bydła, znakowanie i dokumentacja hodowlana; możliwość doskonalenia sektora krajowego
po akcesji do UE.
Doskonalenie użytkowości mlecznej bydła - zdobycie umiejętności wyboru i zastosowania
metod doskonalenia bydła, służących uzyskiwaniu zwierząt o wysokim potencjale produkcyjnym i pożądanych
parametrach jakościowych mleka: genetyczne doskonalenie cech użytkowości mlecznej krów ze szczególnym
uwzględnieniem wykorzystania krzyżowania z rasą holsztyńsko-fryzyjską; rola cech funkcjonalnych w
programach hodowlanych, uwarunkowania produkcji mleka o wysokich parametrach jakościowych.
Produkcja wołowego mięsa kulinarnego - poznanie oddziaływania czynników genetycznych i środowiskowych
oraz organizacyjnych na efektywność opasania, wartość rzeźną i jakość mięsa wołowego: systemy produkcji
wołowiny w Polsce i na świecie (hodowla w czystości rasy, krzyżowanie, systemy technologiczne);
przyżyciowa i poubojowa ocena wartości rzeźnej; czynniki determinujące wartość opasową i rzeźną bydła
(rasa, płeć, wiek, intensywność opasania, warunki utrzymania); Systemy opasu bydła (intensywny,
półintensywny, ekstensywny, opas „razówek”); przydatność krajowych ras bydła do użytkowania mięsnego,
krzyżowanie towarowe dla potrzeb produkcji wołowiny kulinarnej (istota i cel krzyżowania, kryteria
wyboru ras do krzyżowania, rozwiązania organizacyjne); programy rozwoju hodowli bydła mięsnego w Polsce;
skład tkankowy tusz wołowych; kryteria oceny jakości mięsa wołowego; przydatność kulinarna
poszczególnych wyrębów i asortymentów handlowych; potrawy z mięsa wołowego w kuchni polskiej i
światowej.
Żywienie bydła, nowoczesne systemy i technologie - zapoznanie z technologią żywienia bydła w
zależności od specyfiki wymagań pokarmowych, wieku oraz kierunku produkcji: systemy żywienia różnych
grup użytkowych bydła; nowe koncepcje wartościowania pasz i ich praktyczne zastosowanie w żywieniu
bydła; żywieniowe uwarunkowania intensyfikacji, wydajności oraz modyfikacji jakości produktu i jego cech
funkcjonalnych; wykorzystanie techniki komputerowej do specjalistycznych programów kompleksowego
żywienia bydła; podstawy ekologicznego żywienia bydła.
Ekonomika, organizacja i marketing produkcji bydlęcej - ekonomiczno-organizacyjne uwarunkowania
produkcji mleka i mięsa: poznanie specyfiki produkcji oraz zasad kalkulacji produkcji mleka i żywca
wołowego w gospodarstwach specjalistycznych w powiązaniu z gospodarką paszową; organizacja bazy
paszowej; organizacja pracy i racjonalności gospodarowania w produkcji bydlęcej; opanowanie ekonomiczno-
organizacyjnych podstaw przetwórstwa oraz marketingu produktów; ekonomika i organizacja przetwórstwa
mlecznego i mięsnego; marketing mleka, mięsa i przetworów.
Zoohigieniczno-weterynaryjne aspekty chowu bydła - poznanie możliwości kształtowania i
doskonalenia warunków środowiskowych i utrzymania krów przy wykorzystaniu determinantów ich zdrowotności
i produkcyjności: wpływ makro- i mikroklimatu na zdrowotność i produkcyjność krów; przyczyny, skutki
zapobieganie i leczenie zaburzeń czynności wymienia; metafilaktyka okresu okołoporodowego; zapobieganie
zaburzeniom metabolicznym.
Praktyka kierunkowa - zapoznanie studentów z całokształtem prac związanych z
produkcją zwierzęcą w gospodarstwach rolnych (nowe technologie żywienia i utrzymania zwierząt
gospodarskich) zgodnie z kierunkiem studiów i wybraną specjalnością. Studenci realizują praktykę
produkcyjno – organizacyjną według ustalonego programu uwzględniającego specyfikę realizowanej
specjalności.
Seminaria i ćwiczenia dyplomowe - poszukiwanie specjalistycznej literatury, referowanie
założeń metodycznych do pracy magisterskiej: opracowywanie, wygłaszanie oraz dyskusja nad poszczególnymi
rozdziałami pracy dyplomowej obejmującej: przegląd piśmiennictwa, wstęp i metodykę, omówienie wyników,
dyskusję oraz wnioskowanie.
Seminaria inżynierskie - poznanie metodologii wykonywania prac projektowych:
sprecyzowanie nazwy i uzasadnienie celu przygotowywanego projektu; omówienie literatury oraz
kompletowanie materiałów źródłowych dotyczących projektu; przygotowanie alternatywnych rozwiązań
zmierzających do realizacji celu; przyjęcie optymalnego sposobu realizacji celu; opracowanie projektu.
|