Kryteria kwalifikacji
Kryteria kwalifikacji na I rok studiów pierwszego stopnia i jednolitych magisterskich
Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie na rok akademicki 2020/2021
Przedmioty objęte postępowaniem kwalifikacyjnym dla kandydatów legitymujących się świadectwem dojrzałości uzyskanym w systemie „nowej matury”
Załącznik 1A
Lp. | Kierunek studiów | Konkurs (ranking) sumy % punktów uzyskanych |
Uwzględniane przedmioty (należy dokonać wyboru trzech przedmiotów z przedstawionych poniżej) | ||
1. | Bioinżynieria produkcji żywności | 1. Biologia 2. Chemia 3. Fizyka** 4. Geografia 5. Język obcy nowożytny* 6. Język polski 7. Matematyka |
2. | Chemia | |
3. | Gospodarowanie surowcami odnawialnymi i mineralnymi | |
4. | Inżynieria przetwórstwa żywności | |
5. | Leśnictwo | |
6. | Ochrona środowiska | |
7. | Ogrodnictwo | |
8. | Rolnictwo | |
9. | Rybactwo | |
10. | Skreślono | |
11. | Skreślono | |
12. | Zootechnika | |
13. | Zwierzęta w rekreacji, edukacji i terapii | |
14. | Gastronomia – sztuka kulinarna | 1. Biologia 2. Chemia 3. Fizyka** 4. Geografia 5. Historia 6. Język obcy nowożytny* 7. Matematyka |
15. | Budownictwo | 1. Chemia 2. Fizyka** 3. Geografia 4. Informatyka 5. Język obcy nowożytny* 6. Matematyka |
16. | Energetyka | |
17. | Geodezja i kartografia | |
18. | Gospodarka przestrzenna | |
19. | Inżynieria maszyn rolniczych, spożywczych i leśnych | |
20. | Informatyka | |
21. | Inżynieria informacji | |
22. | Matematyka | |
23. | Mechanika i budowa maszyn | |
24. | Mechatronika | |
25. | Zarządzanie i inżynieria produkcji | |
26. | Biologia | 1. Biologia 2. Chemia 3. Fizyka** 4. Język obcy nowożytny* 5. Matematyka |
27. | Biotechnologia | |
28. | Dietetyka | |
29. | Mikrobiologia | |
30. | Pielęgniarstwo | |
31. | Położnictwo | |
32. | Ratownictwo medyczne | |
33. | Weterynaria | |
34. | Turystyka i rekreacja | 1. Biologia 2. Geografia 3. Historia 4. Język obcy nowożytny* 5. Język polski 6. Matematyka 7. Wiedza o społeczeństwie |
35. | Analiza i kreowanie trendów | 1. Geografia 2. Historia 3. Język obcy nowożytny* 4. Język polski 5. Matematyka 6. Wiedza o społeczeństwie |
35a. | Analityka i zarządzanie publiczne | |
36. | Bezpieczeństwo narodowe | |
37 | Dziennikarstwo i komunikacja społeczna | |
38. | Ekonomia | |
39. | Historia | |
40. | Lingwistyka w biznesie | |
41. | Politologia | |
42. | Skreślono | |
43. | Wojskoznawstwo | |
44. | Zarządzanie | |
45. | Administracja | 1. Chemia 2. Fizyka** 3. Geografia 4. Historia 5. Język polski 6. Język obcy nowożytny* 7. Matematyka 8. Wiedza o społeczeństwie |
46. | Administracja i cyfryzacja | |
47. | Bezpieczeństwo wewnętrzne | |
47a. | Kryminologia | |
48. | Prawo | |
49. | Filozofia | 1. Filozofia 2. Geografia 3. Historia 4. Język łaciński i kultura antyczna 5. Język polski 6. Język obcy nowożytny* 7. Matematyka 8. Wiedza o społeczeństwie |
50. | Nauki o rodzinie | |
51. | Pedagogika | |
52. | Pedagogika specjalna | |
53. | Pedagogika przedszkolna i wczesnoszkolna | |
54. | Praca socjalna | |
55. | Socjologia | |
56. | Teologia | |
57. | Inżynieria środowiska | 1. Biologia 2. Chemia 3. Fizyka** 4. Geografia 5. Informatyka 6. Język obcy nowożytny* 7. Matematyka |
58. | Psychologia | 1. Biologia, 2. Chemia, 3. Historia, 4. Język obcy nowożytny*, 5. Język polski, 6. Matematyka, 7. Wiedza o społeczeństwie, |
59. | Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności | 1. Biologia 2. Chemia 3. Fizyka** 4. Geografia 5. Język obcy nowożytny* 6. Matematyka |
60. | Technologia żywności i żywienie człowieka | |
61. | Logopedia | 1. Biologia 2. Fizyka 3. Historia 4. Język polski 5. Język obcy nowożytny* 6. Wiedza o społeczeństwie |
* jeden język obcy nowożytny do wyboru przez kandydata
** lub fizyka i astronomia
Załącznik 1B
Lp. | Kierunek studiów | Konkurs (ranking) sumy % punktów uzyskanych | |
Uwzględniane przedmioty | |||
Przedmioty obowiązkowe | Przedmioty do wyboru(należy dokonać wyboru jednego | ||
1. | Filologia polska | 1. Język polski 2. Język obcy nowożytny* | 1. Filozofia 2. Geografia 3. Historia 4. Historia sztuki 5. Język łaciński i kultura antyczna |
2a. | Filologia angielska | 1. Język polski 2. Język angielski | 1. Geografia 2. Historia 3. Język łaciński i kultura antyczna 4. Matematyka |
2b. | Filologia angielska w zakresie nauczania języka | ||
2c. | Filologia germańska | 1. Język polski 2. Język obcy nowożytny* | |
2d. | Filologia rosyjska | ||
3. | Kierunek lekarski – studia w języku polskim | 1. Biologia 2. Chemia | 1. Fizyka** 2. Matematyka |
4. | Kierunek lekarski – studia w języku angielskim | 1. Język angielski 2. Biologia | 1. Chemia 2. Fizyka** 3. Matematyka |
* jeden język obcy nowożytny do wyboru przez kandydata
** lub fizyka i astronomia
Załącznik 1C
Lp. | Kierunek studiów | Postępowanie dwuetapowe | |
Ocena predyspozycji kandydata | Konkurs (ranking) sumy % punktów uzyskanych z przedmiotów w części pisemnej egzaminu maturalnego występujących na świadectwie dojrzałości (należy dokonać wyboru trzech przedmiotów z przedstawionych poniżej) | ||
1 | Architektura krajobrazu 1 | Ocena predyspozycji plastycznych kandydata – ocena 5 prac plastycznych | 1. Biologia 2. Chemia 3. Geografia 4. Język polski 5. Język obcy nowożytny* 6. Matematyka |
2 | Edukacja artystyczna w zakresie sztuk plastycznych 1 | Ocena predyspozycji kandydata – ocena 4 prac artystycznych – 2 rysunków oraz 2 prac malarskich; | 1. Biologia 2. Historia 3. Historia sztuki 4. Geografia 5. Język polski 6. Język obcy nowożytny* 7. Matematyka |
3 | Edukacja artystyczna w zakresie sztuki muzycznej 1 | Ocena predyspozycji muzycznych kandydata - ocena 3 nagrań | 1. Biologia 2. Historia 3. Historia sztuki 4. Język polski 5. Język obcy nowożytny* 6. Matematyka |
1) do konkursu (rankingu) sumy % punktów przystępują wyłącznie kandydaci, którzy z oceny predyspozycji uzyskali ocenę co najmniej dostateczną
* język obcy nowożytny do wyboru przez kandydata
Przedmioty objęte postępowaniem kwalifikacyjnym dla kandydatów legitymujących się świadectwem dojrzałości uzyskanym w systemie „starej matury”
Załącznik 2A
Lp. | Kierunek studiów | Konkurs (ranking) średniej ocen uzyskanych z przedmiotów na egzaminie dojrzałości występujących na świadectwie dojrzałości |
Uwzględniane przedmioty | ||
1. | Bioinżynieria produkcji żywności | 1. Biologia* lub chemia** 2. Fizyka**** lub matematyka lub geografia 3. Język polski lub język obcy nowożytny*** |
2. | Chemia | |
3. | Gospodarowanie surowcami odnawialnymi | |
4. | Inżynieria przetwórstwa żywności | |
5. | Leśnictwo | |
6. | Ochrona środowiska | |
7. | Ogrodnictwo | |
8. | Rolnictwo | |
9. | Rybactwo | |
10. | Skreślono | |
11. | Skreślono | |
12. | Zootechnika | |
13. | Zwierzęta w rekreacji, edukacji i terapii | |
14. | Gastronomia – sztuka kulinarna | 1. Język obcy nowożytny*** 2. Chemia lub matematyka lub fizyka**** 3. Geografia lub historia lub biologia |
15. | Budownictwo | 1. Matematyka lub geografia lub informatyka 2. Fizyka**** lub chemia 3. Język obcy nowożytny*** |
16. | Energetyka | |
17. | Geodezja i kartografia | |
18. | Gospodarka przestrzenna | |
19. | Inżynieria maszyn rolniczych, spożywczych | |
20. | Informatyka | |
21. | Inżynieria informacji | |
22. | Matematyka | |
23. | Mechanika i budowa maszyn | |
24. | Mechatronika | |
25. | Zarządzanie i inżynieria produkcji | |
26. | Biologia | 1. Biologia* 2. Chemia lub matematyka lub fizyka**** 3. Język obcy nowożytny*** |
27. | Biotechnologia | |
28. | Dietetyka | |
29. | Mikrobiologia | |
30. | Pielęgniarstwo | |
31. | Położnictwo | |
32. | Ratownictwo medyczne | |
33. | Weterynaria | |
34. | Turystyka i rekreacja | 1. Historia lub wiedza o społeczeństwie 2. Geografia lub matematyka lub biologia* 3. Język polski lub język obcy nowożytny*** |
35. | Analiza i kreowanie trendów | 1. Historia lub wiedza o społeczeństwie 2. Geografia lub matematyka 3. Język polski lub język obcy nowożytny*** |
35a. | Analityka i zarządzanie publiczne | |
36. | Bezpieczeństwo narodowe | |
37. | Dziennikarstwo i komunikacja społeczna | |
38. | Ekonomia | |
39. | Historia | |
40. | Lingwistyka w biznesie | |
41. | Politologia | |
42. | Skreślono | |
43. | Wojskoznawstwo | |
44. | Zarządzanie | |
45. | Administracja | 1. Historia lub wiedza o społeczeństwie 2. Geografia lub matematyka lub chemia lub fizyka**** 3. Język polski lub język obcy nowożytny*** |
46. | Administracja i cyfryzacja | |
47. | Bezpieczeństwo wewnętrzne | |
47a. | Kryminologia | |
48. | Prawo | |
49. | Filozofia | 1. Historia lub wiedza o społeczeństwie lub filozofia lub język łaciński 2. Geografia lub matematyka 3. Język polski lub język obcy nowożytny*** |
50. | Nauki o rodzinie | |
51. | Pedagogika | |
52. | Pedagogika specjalna | |
53. | Pedagogika przedszkolna i wczesnoszkolna | |
54. | Praca socjalna | |
55. | Socjologia | |
56. | Teologia | |
57. | Filologia polska | 1. Język polski 2. Historia lub geografia lub filozofia lub język łaciński 3. Język obcy nowożytny*** |
58a. | Filologia angielska | 1. Język angielski 2. Historia lub matematyka lub geografia 3. Język polski |
58b. | Filologia angielska w zakresie nauczania języka | |
58c. | Filologia germańska | 1. Język obcy nowożytny*** 2. Historia lub matematyka lub geografia 3. Język polski |
58d. | Filologia rosyjska | |
59. | Kierunek lekarski - studia w języku polskim | 1. Biologia 2. Chemia 3. Fizyka**** lub matematyka |
60. | Kierunek lekarski – studia w języku angielskim | 1. Biologia 2. Język angielski 3. Chemia lub matematyka lub fizyka**** |
61. | Inżynieria środowiska | 1. Matematyka lub geografia lub informatyka 2. Fizyka**** lub chemia lub biologia* 3. Język obcy nowożytny*** |
62. | Psychologia | 1. Język polski lub język obcy 2. Matematyka lub biologia lub chemia, 3. Wiedza o społeczeństwie lub historia, |
63. | Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności | 1. Biologia* lub chemia** 2. Fizyka**** lub matematyka lub 3. Język obcy nowożytny*** |
64. | Technologia żywności i żywienie człowieka | |
65. | Logopedia | 1. Biologia* lub fizyka** 2. Historia lub wiedza o społeczeństwie 3. Język polski lub język obcy nowożytny***. |
* w przypadku niewystępowania na świadectwie dojrzałości oceny z przedmiotu „biologia”, do obliczania średniej uwzględnia się ocenę z przedmiotu przystającego do dziedziny nauk biologicznych i posiadającego status obligatoryjnego
** na kierunku towaroznawstwo w przypadku niewystępowania na świadectwie dojrzałości oceny z przedmiotu „chemia”, do obliczania średniej uwzględnia się ocenę z przedmiotu „towaroznawstwo”
*** jeden język obcy w konkursie świadectw do wyboru przez kandydata
**** lub fizyka z astronomią
Załącznik 2B
Lp. | Kierunek studiów | Postępowanie dwuetapowe | |
Ocena predyspozycji kandydata | Konkurs (ranking) średniej ocen uzyskanych z przedmiotów na egzaminie dojrzałości występujących na świadectwie dojrzałości. Uwzględniane przedmioty | ||
1 | Architektura krajobrazu 1 | Ocena predyspozycji plastycznych kandydata – ocena 5 prac plastycznych | 1. Biologia* lub chemia 2. Geografia lub matematyka 3. Język polski lub język obcy nowożytny** |
2 | Edukacja artystyczna w zakresie sztuk plastycznych 1 | Ocena predyspozycji kandydata – ocena 4 prac artystycznych – 2 rysunków oraz 2 prac malarskich; | 1. Historia lub geografia lub biologia lub matematyka 2. Język polski 3. Język obcy nowożytny** |
3 | Edukacja artystyczna w zakresie sztuki muzycznej 1 | Ocena predyspozycji muzycznych kandydata - ocena 3 nagrań | 1. Historia lub matematyka lub biologia 2. Język polski 3. Język obcy nowożytny** |
1) do konkursu (rankingu) sumy % punktów przystępują wyłącznie kandydaci, którzy z oceny predyspozycji uzyskali ocenę co najmniej dostateczną
* w przypadku niewystępowania na świadectwie dojrzałości oceny z przedmiotu „biologia”, do obliczania średniej uwzględnia się ocenę z przedmiotu przystającego do dziedziny nauk biologicznych i posiadającego status obligatoryjnego
** język obcy nowożytny do wyboru przez kandydata