Autor: dr Urszula Rogalska
Instytut Nauk o Wychowaniu

Dział

Hasła programowe

Cele

Kategorie

Metody, środki

Ekonomika produkcji jęczmienia browarnego Wiadomości wstępne
  • Wymienić podstawowe kryterium zarządzania produkcją jęczmienia browarnego
A  
  • Wyjaśnić co decyduje o konkurencyjności gospodarstw rolniczych
B
  • Określić pojęcie “efektywność produkcji”
A
  • Wyjaśnić znaczenie stosowania rachunku ekonomicznego
B
  • Zdefiniować pojęcie “dochodowość”
A
  • Wymienić czynniki warunkujące dochodowość
A
  • Wyjaśnić od czego zależy popyt i podaż jęczmienia browarnego w Polsce
D
Rachunek kosztów
  • Wymienić podstawowe rodzaje kosztów jęczmienia browarnego
A
Koszty eksploatacji maszyn
  • Określić pojęcie “koszty eksploatacji maszyn”
A
  • Określić pojęcie “koszt utrzymania”
A
  • Określić pojęcie “koszt amortyzacji, przechowywania i ubezpieczenia
A
  • Przedstawić w/w koszty posługując się wzorami
C
  • Obliczyć koszt utrzymania maszyny
C
  • Wymienić składniki kosztów użytkowania
A
  • Przedstawić koszty użytkowania w postaci wzoru
B
  • Przedstawić wzór na wyliczenie kosztów napraw
A
  • Przedstawić wzór na obliczanie kosztów paliwa, napraw i materiałów pomocniczych
A
  • Dokonać obliczeń kosztów użytkowania maszyn
C
  • Obliczyć koszty eksploatacji maszyn i ocenić znaczenie tych obliczeń
D
Inne rodzaje kosztów produkcji jęczmienia browarnego
  • Określić koszty pracy
A
  • Określić koszty materiałowe
A
  • Określić koszty pośrednie
A
  • Określić koszty jednostkowe produkcji
A
  • Wyjaśnić sposób niwelowania błędu w rozliczeniach kosztów pośrednich
B
Efektywność produkcji
  • Dokonać kalkulacji opłacalności produkcji browarnego jęczmienia
D
  • Dokonać analizy efektywności ekonomicznej jęczmienia browarnego
D


Strony WWW projektu Eurequa zostały przygotowane przez Annę Bieńkowską i Roberta d'Aystetten