Studencka inicjatywa. I Dni Świadomości Żywieniowej na UWM

zdjecie ilustracyjne
Jaka dieta jest najlepsza? Co kryją etykiety na produktach spożywczych? Dietetycy, specjaliści żywienia człowieka, technolodzy żywności i psycholodzy z UWM zapraszają na I Dni Świadomości Żywieniowej. Wykłady i prelekcje rozpoczynają się w sobotę 12 grudnia i potrwają tydzień.

To inicjatywa studentów Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego zrzeszonych w Kole Naukowym Żywienia i Profilaktyki Żywieniowej, działającym przy Wydziale Nauki o Żywności. Przez 7 kolejnych dni, począwszy od soboty 12 grudnia, wszyscy zainteresowani prawidłowym odżywianiem będą mogli wysłuchać prelekcji dietetyków, żywieniowców, technologów żywności, lekarzy oraz psychologów z wydziałów Nauki o Żywności, Lekarskiego oraz Nauk Społecznych a także studentów dietetyki. W przedsięwzięcie zaangażowała się również dr Katarzyna Janiszewska z Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków EFAD.

- Pomysłodawczyniami są studentki Klaudia Majewska - dietetyk  i Aleksandra Purkiewicz, przewodnicząca koła i słuchaczka Szkoły Doktorskiej UWM. Zainicjowanie takich spotkań wynikło z potrzeby integracji środowiska osób zajmujących się żywnością i żywieniem, zaprezentowania i wymiany poglądów na ten temat. Członkowie koła - organizatorzy spotkań - to grupa pasjonatów zainteresowanych poszerzaniem wiedzy dotyczącej żywności i żywienia i bardzo cieszy mnie duży udział studentów w tym wydarzeniu, bo tworzy to inną formułę spotkań, wychodzącą poza zasady wykładów uniwersyteckich. Do uczestnictwa  zaprosiliśmy też uczniów szkół średnich - wyjaśnia dr inż. Joanna Ciborska z Katedry Żywienia Człowieka UWM, opiekunka koła.

W inicjatywę zaangażowała się także Rada Uczelniana Samorządu Studenckiego UWM. Z konieczności, z powodu obostrzeń sanitarnych, organizatorzy przenieśli wydarzenie do Internetu. Wszystkie wykłady odbędą się online i będą dostępne na platformie Ms Teams tylko dla osób uprzednio zarejestrowanych. Otrzymają one pocztą elektroniczną kod dostępu.

Warto się pospieszyć z rejestracją, bo program jest bogaty i różnorodny. Wszystkie spotkania rozpoczynają się o godz. 15.00, aby jak najmniej kolidowały z zajęciami na uczelni.

Już w sobotę 12 grudnia o zdrowych nawykach żywieniowych opowiedzą Szymon Jagłowski i Weronika Marcinkowska. Kolejne dni będą poświęcone m.in. ortoreksji i innym zaburzeniom odżywiania, budowaniu odporności za pomocą diety, czytaniu etykiet na produktach żywnościowych, mitom diety bezglutenowej, świadomemu wyborowi produktów mięsnych, zabiegom ujędrniającym podczas diety odchudzającej. Po wykładach będzie można też zadawać pytania.

- Najbardziej zależy nam na tym, aby to była edukacja poprzez szerokie spojrzenie na żywienie człowieka i  wymianę poglądów. Nie chcemy ograniczać się tylko do wykładów. Celowo zdecydowaliśmy się przedłużyć wydarzenie do 7 dni, aby uniknąć formuły konferencji i umożliwić słuchającym swobodny wybór tematów - podkreśla dr inż. Ciborska,

Szczegółowy program oraz dane do rejestracji są dostępne na profilu wydarzenia na Facebook:

https://www.facebook.com/events/2739554526313265/?active_tab=discussion

Do tej pory zarejestrowało się już ponad 200 zainteresowanych osób. Jak zaznacza dr Ciborska, studenci planują kolejną edycję dni w roku przyszłym.

Studenckie Koło Naukowe Żywienia i Profilaktyki Żywieniowej ma charakter interdyscyplinarny, skupia 19 członków z różnych wydziałów zainteresowanych żywieniem człowieka i dietetyką.

mah

w kategorii