Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych - poprzeczka zawieszona wysoko

dziewczyna smaży coś na patelni w kuchni
Chociaż wyniki tegorocznych matur poznamy dopiero 5 lipca, to 45 osób już wie, że od października może zacząć studia na UWM. Kim są ci ludzie? To laureaci szczebla okręgowego 45. Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.

Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych to najstarsza „masowa impreza naukowa” dla młodzieży szkół średnich. Okręg olsztyński olimpiady obejmuje całe województwo warmińsko-mazurskie oraz tereny przylegle do niego tj.: Nowy Dwór Gdański, Malbork, Kwidzyń, Przasnysz, Żuromin, Mława, Maków Mazowiecki, Wyszków, Pułtusk, Płońsk, Ciechanów i Sztum. W tegorocznych eliminacjach okręgowych, które 8 kwietnia odbyły się w Kortowie, uczestniczyło ponad 180 osób z 39 szkół, a w poprzedzających je eliminacjach szkolnych - kilka tysięcy uczniów.

- Po spadku liczby uczestników w ostatnich 2 latach z powodu pandemii, w tym roku ich liczba wróciła do normy - mówi Teresa Kujawska z WRiL, wieloletnia sekretarz komitetu organizacyjnego eliminacji okręgowych na UWM.

W olimpiadę angażuje się aż 7 wydziałów UWM: Bioinżynierii Zwierząt, Rolnictwa i Leśnictwa, Nauk Technicznych, Nauki o Żywności, Nauk Ekonomicznych, Nauk Technicznych oraz Medycyny Weterynaryjnej. Młodzież zmaga się z zadaniami w dziewięciu blokach tematycznych: agrobiznes, architektura krajobrazu, gastronomia, mechanizacja rolnictwa, leśnictwo, produkcja roślinna, produkcja zwierzęca, technologia żywności i weterynaria.

 

Organizatorzy olimpiady wysoko stawiają poprzeczkę ich uczestnikom. Wiele pytań wychodzi daleko poza zakres nauczania w szkołach średnich. Potwierdza to Mateusz Pańkowski - nauczyciel ochrony lasów, informatyki leśnej i zajęć praktycznych w lesie z Zespołu Szkół Leśnych w Rucianem-Nidzie.

- Na egzaminie praktycznym uczniowie np. musieli rozpoznać gatunki drzew, mając do dyspozycji próbkę kory. To bardzo trudne zadanie - ocenia nauczyciel. Mateusz Pańkowski zapewnia jednak, że młodzież chętnie uczestniczy w olimpiadzie.

- W ubiegłym roku dwie nasze uczennice były laureatkami eliminacji centralnych i teraz studiują leśnictwo na UWM - dodaje.

To, jak się okazuje, nie wyjątek.

- Wśród studentów naszego wydziału mamy wielu laureatów olimpiady rolniczej. Najbardziej cieszy nas, że to ludzie aktywni. Pomagają w organizacji tej olimpiady, są liderami kół naukowych. Wielu z nich to nasi pracownicy - dodaje Teresa Kujawska.

W tegorocznych eliminacjach na UWM najlepiej byli przygotowani uczestnicy bloków tematycznych: produkcja zwierzęca, weterynaria i agrobiznes. A co o olimpiadzie mówią jej uczestnicy?

Piotr Ziomek jest uczniem klasy III technikum o specjalności mechanizacja rolnictwa i agrotronika Zespołu Szkół Rolniczych w Dobrocinie. Startował w olimpiadzie pierwszy raz.

- W eliminacjach szkolnych wypadłem bardzo dobrze, więc postanowiłem się sprawdzić. Test składający się z 60 pytań nie był łatwy, ale dałem mu radę. Zadania praktyczne były całkiem łatwe, może z wyjątkiem ustawienia siewnika do siewu. Co po szkole? Pójdę do pracy. Studia w drugiej kolejności - mówi.

Aneta Borowska i Wiktoria Paszkowska startowały w bloku technologia żywienia, gdyż są uczennicami klasy o tej specjalności w Zespole Szkół nr 2 w Ełku. Test, ich zdaniem, nie był trudny, ale kłopot sprawiła im odpowiedź na pytanie: jaka bakteria jest przetrwalnikiem? Cześć praktyczną uznały za łatwą.

 

Karolina Pytlak jest uczennicą klasy IV Zespołu Szkół Rolniczych w Karolewie. Zakwalifikowała się do bloku weterynaryjnego. Test, w przeciwieństwie do egzaminu praktycznego, wydał jej się trudny, chociaż odpowiedziała na wszystkie pytania. Karolina za dwa tygodnie kończy szkołę. Co dalej?

- Myślę o zootechnice w Kortowie - zdradza plany.

Karol Cywiński z tej samej szkoły uczy się klasie III. Wystartował w olimpiadzie, bo uważa, że się zna na rolnictwie, gdyż jego rodzice mają gospodarstwo rolne w Grzędzie. Pracuje na nim od dziecka.

- Chciałem się sprawdzić. Test okazał się dość trudny. Część praktyczna też. Musiałem wyliczyć zawartość składników pokarmowych w paszy, nazwać rasy świń i opisać układ pokarmowy krowy. Niby to wszystko wiem, ale…

Karol też myśli o studiach. Interesuje go rolnictwo, sadownictwo i … geodezja. Jedno wie na pewno: Kortowo.

Ola Rapkowska i Maciej Strusiński kończą już Zespół Szkół Leśnych w Rucianem-Nidzie, a Karolina Kołodziejczyk klasę III. Dla Oli i Macieja olimpiada to już walka o miejsce na studiach. Oboje wybierają się na leśnictwo: na SGGW lub UWM. Karolina też, ale za rok. W część praktycznej musieli rozpoznać owady oraz gatunki drzew, mając do wglądu ich korę oraz nasiona.

 

Olimpiada Wiedzy I Umiejętności Rolniczych cieszy się dużym zainteresowaniem młodzieży, bo pięciu finalistów każdego bloku tematycznego szczebla okręgowego jest przyjmowanych poza rekrutacją na studia związane z tematyką olimpiady, a ogólnopolskiego - na dowolnie wybrane studia. Laureaci szczebla okręgowego są ponadto zwalniani z egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodach odpowiadających zakresom tematycznym olimpiady. Wszyscy otrzymują nagrody ufundowane przez: Rektora UWM, KOWR, Urzędy Marszałkowski i Wojewódzki w Olsztynie, KRUS, ARMiR, SITR, Europe Direct, dziekanów i komitet główny olimpiady. Finaliści centralni mogą liczyć z kolei na dodatkowe nagrody i stypendia Ministra Rolnictwa oraz Edukacji i Nauki.

Eliminacje centralne odbędą się 27 i 28 maja na SGGW w Warszawie. Dokładnne wyniki olimpiady: owiurolsztyncba.pl

Zwycięzcy bloków tematycznych

AGROBIZNES

1. miejsce: Adam Chyliński - Zespół Szkół w Makowie Maz.

2. miejsce: Krzysztof Falba - Zespół Szkół w Makowie Maz.

3. miejsce: Karolina Rochna - Zespół Szkół w Zielonej

ARCHITEKTURA KRAJOBRAZU

1. miejsce: Iga Kryger - Zespół Szkół Ogrodniczych i Ogólnoksz. w Pruszczu Gdańskim

2. miejsce: Zuzanna Gilewska - Zespół Szkół Budowlanych w Olsztynie

3. miejsce: Maria Roćko - Zespół Szkół Budowlanych w Olsztynie

GASTRONOMIA

1. miejsce: Bartosz Jarzęcki - Zespół Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku

2. miejsce: Julia Ślużyńska - Zespół Szkół nr 6 w Ełku

3. miejsce: Cezary Żuk - Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie

MECHANIZACJA ROLNICTWA

1. miejsce: Jakub Podlecki - Zespół Szkół CKR w Gołotczyźnie

2. miejsce: Jakub Długokęcki - Zespół Szkół Powiatowych w Przasnyszu

3. miejsce: Mateusz Samojluk - Zespół Szkół CKR w Karolewie

LEŚNICTWO

1. miejsce: Izabela Wiśniewska - Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokszt. w Iłowie

2. miejsce: Michał Babik - Zespół Szkół Zawodowych w Braniewie

3. miejsce: Karolina Kołodziejczyk - Zespół Szkół Leśnych w Rucianem Nidzie

PRODUKCJA ROŚLINNA

1. miejsce: Bartosz Uzarski - Zespół Szkół w Lubawie

2. miejsce: Mikołaj Szepel - Zespół Szkół K Ś i A w Giżycku

3. miejsce: Damian Krajza - Zespół Szkół CKR w Karolewie

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

1. miejsce: Krystian Ćwikliński - ZST i E w Pasłęku

2. miejsce: Aleksandra Sokołowska - Zespół Szkół w Zielonej

3. miejsce: Dawid Malko - ZSR w Smolajnach

TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI

1. miejsce: Amelia Długozima - Zespół Szkół nr 2 w Mrągowie

2. miejsce: Filip Riedel - Centrum Kształcenia Z i U w Gdańsku

3. miejsce: Dominika Krzykowska - Zespół Szkół Powiatowych w Przasnyszu

WETERYNARIA

1. miejsce: Klaudia Gurin - Zespół Szkół CKZ i U w Gdańsku

2. miejsce: Weronika Krukowska - Zespół Szkół CKR w Karolewie

3. miejsce: Szymon Świercz– Zespół Szkół CKR w Golądkowie

Najlepsze szkoły

1. Zespół Szkół CKR w Gołotczyźnie

2. Zespół Szkół CKR w Karolewie

3. Zespół Szkół Powiatowych w Przasnyszu

lek