Ogólnopolskie Święto Sera

Zmień rozmiar tekstu

uczestnicy Ogólnopolskiego Święta Serów próbują produkty mleczne prezentowane przez wystawców
Sery, twarogi, maślanki i jogurty po raz kolejny przyciągnęły do Olsztyna wielu smakoszy mlecznych produktów. Ogólnopolskie Święto Sera odbyło się po raz piąty.

Festiwal serów i twarogów już na stałe wpisał się w kalendarz wrześniowych atrakcji Olsztyna. W tym roku w święcie sera (16-17.09.) udział wzięło 28 wystawców - w tym 20 tzw. producentów przemysłowych oraz 8 wytwórców lokalnych. Nie zabrakło także przedstawicieli firm pracujących na rzecz mleczarstwa.

- Kształcenie w zakresie mleczarstwa oraz technologii serowarskiej prowadzone jest w Olsztynie 0d 72 lat. 2 lata temu obchodziliśmy jubileusz, podczas którego pokazywaliśmy nasze osiągnięcia w kształceniu studentów na specjalności mleczarskiej. Zakładamy, że tych mleczarzy będzie coraz więcej, a na pewno tylu, aby obsadzić stanowiska w tym rozwijającym się przemyśle - wyjaśnia prof. Bogusław Staniewski, kierownik Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością.

- Jest powszechny konsensus, że najlepsze kształcenie w mleczarstwie jest w Olsztynie. Rozpoczęliśmy je w 1945 roku, jako pierwsi w Polsce i ta wysoka jakość kształcenia trwa do dzisiaj - dodaje prof. Małgorzata Darewicz, dziekan Wydziału Nauki o Żywności.

Ogólnopolskie Święto Sera odbyło się w hotelu Omega. Według szacunków organizatorów w dwudniowym festiwalu uczestniczyło ok. 7 tys. osób. Celem imprezy jest zaprezentowanie konsumentom serów i twarogów, produktów o najwyższej jakości i wartości odżywczej wytwarzanych przez krajowy przemysł mleczarski.

- Uczestniczymy w festiwalu serów już po raz piąty. Firma cały czas się rozwija, promujemy zdrową żywność bez GMO. Oczekują tego od nas konsumenci, ponieważ chcą jeść zdrowo. W tym roku prezentujemy także produkty bezlaktozowe - sery, jogurty, masła. Coraz więcej klientów szuka takich produktów - mówi Robert Dobrosielski, przedstawiciel firmy Mlekovita. - Stany Zjednoczone czy Chiny odchodzą od tłuszczów roślinnych i jest coraz większe zapotrzebowanie na produkty mleczne, na masło. Stąd też coraz wyższa jego cena. Niesprzyjająca aura oraz eksport powoduje brak masła w całej Europie - dodaje.

Sery twarde, wędzone, topione, twarogi, maślanki i inne prezentowała także firma Mlekpol, która wzięła udział w święcie sera po raz drugi.

- Największą popularnością cieszy się ser Jantar. Jest to ser twardy, słodkawy. Każdy, jak do tej pory, go zachwala. Dla mnie także jest najlepszy w smaku. Oprócz tego zachęcamy także do skosztowania sera Senator, Gouda, Edamskiego czy Kurpiowskiego, który jest bardzo ciekawy w smaku oraz naszych produktów płynnych. Do tej pory nie słyszeliśmy żadnych złych opinii - zachęca Tadeusz Sieklucki, przedstawiciel firmy Mlekpol.

Organizatorami Festiwalu Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa jest Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego oraz Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny w Warszawie.

syla

Wyróżnienie w kategorii HIT SEROWY otrzymali:
1. Przedsiębiorstwo Handlu Zagranicznego Spółdzielni Mleczarskich LACPOL Sp. z o.o. w Warszawie - Proszkownia Mleka Spółka z o.o. w Piotrkowie Kujawskim za STAROPOLSKI SER Z DZIURAMI
2. AGRO-DANMIS GRAMOWSCY SP. J. w Bukowcu za SER TOPIONY Z MLEKA KOZIEGO W PLASTRACH 3. LACTIMA Sp. z o.o. w Morągu za FONDUE – SEROWE INSPIRACJE
4. LAZUR Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych w Nowych Skalmierzycach za LAZUR SREBRZYSTY W ZALEWIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI
5. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za ZESTAW SERÓW KONFEKCJONOWANYCH - GOUDA, EDAMSKI, TYLŻYCKI, EMENTALER, SALAMI
6. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu za MARKĘ SER KRÓLEWSKI - SER KRÓLEWSKI, SER KRÓLEWSKI WĘDZONY, SER KRÓLEWSKI LIGHT
7. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska we Włoszczowie za SER CZARNA PERŁA - DŁUGODOJRZEWAJĄCY SER PREMIUM
8. Spółdzielcza Mleczarnia SPOMLEK w Radzyniu Podlaskim za MARKĘ OLD POLAND - GRAND RADAMER I GRAND GOUDA
9. Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem za SER EMENTALER Z ZAKOPANEGO – ZAKOPIAŃSKIE SPECJAŁY
10. Spółdzielnia Mleczarska ROTR w Rypinie za MARKĘ DELIK - SERY W PLASTRACH - EDAMSKI, GOUDA, KUJAWSKI
11. Spółdzielnia Mleczarska w Rykach za MARKĘ SERÓW RYCKI EDAM - RYCKI EDAM, EYCKI EDAM LIGHT, RYCKI EDAM NATURALNIE WĘDZONY

Wyróżnienie w kategorii HIT TWAROGOWY otrzymali:
1. Kujawska Spółdzielnia Mleczarska KESEM we Włocławku za TWARÓG TŁUSTY KLINEK Z KUJAW I ZIEMI DOBRZYŃSKIEJ W TACCE
2. GRUPA POLMLEK Sp. z o.o. w Pułtusku za ULUBIONY TWARÓG KLINEK – CHUDY, PÓŁTŁUSTY I TŁUSTY
3. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kosowie Lackim za ZESTAW TWAROGÓW KRAJANKA – TŁUSTY, PÓŁTŁUSTY, CHUDY
4. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy za MARKĘ TWÓJ SMAK - ZESTAW PUSZYSTYCH SERKÓW ŚMIETANKOWYCH
5. SERTOP sp. z o.o. w Tychach za ZESTAW SERKÓW TWAROGOWYCH TOPIONYCH DELISIA
6. Spółdzielnia Dostawców Mleka w Wieluniu za SER TWAROGOWY TŁUSTY
7. Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL w Grajewie za MARKĘ - SEREK ŚMIETANKOWY ŁACIATY – SEREK NATURALNY I Z RÓŻNYMI PRZYPRAWAMI
8. Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców w Strzałkowie za TWARÓG WIEJSKI ZE STRZAŁKOWA - ZAWARTOŚĆ TŁUSZCZU 12%
9. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za MARKĘ – TWARÓG ŁOWICKI – TŁUSTY, PÓŁTŁUSTY, CHUDY, PÓŁTŁUSTY BEZ LAKTOZY

Nagrodą publiczności - SEROWY KRÓL zostały wyróżnione firmy:
1. GRUPA POLMLEK Sp. z o.o. w Pułtusku w kategorii serów typu holenderskiego ZESTAW PLASTERKOWANYCH SERÓW TYPU HOLENDERSKIEGO WARMIA
2. LAZUR Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych w Nowych Skalmierzycach w kategorii serów z przerostem pleśni MARKA SERÓW PLEŚNIOWYCH – LAZUR
3. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kosowie Lackim w kategorii serów dojrzewających niskotłuszczowych SER HOLENDERSKI FITNESS 4% TŁ.
4. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu w kategorii serów holenderskich SER GOUDA
5. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu w kategorii serów szwajcarsko-holenderskich SER KRÓLEWSKI
6. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska we Włoszczowie w kategorii serów szwajcarskich SER WŁOSZCZOWSKI TYPU SZWAJCARSKIEGO
7. Przedsiębiorstwo Handlu Zagranicznego Spółdzielni Mleczarskich LACPOL Sp. z .o.o. w Warszawie w kategorii serów holenderskich SER EDAMSKI
8. SERTOP Sp. z o.o. w Tychach w kategorii serów topionych ZESTAW SERÓW TOPIONYCH: ŚMIETANKOWY, ŚMIETANKOWY ZIOŁOWY Z CZOSNKIEM, ŚMIETANKOWY Z KOLOROWYM PIEPRZEM
9. Spółdzielcza Mleczarnia SPOMLEK w Radzyniu Podlaskim w kategorii serów długodojrzewających SKARBY SEROWARA - BURSZTYN, RUBIN I SZAFIR
10. Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem w kategorii serów szwajcarskich SER SOKŁÓŁ oraz SER SOKÓŁ BEZ LAKTOZY
11. Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL w Grajewie w kategorii serów szwajcarskich SER EMENTALER SENATOR
12. Spółdzielnia Mleczarska ROTR w Rypinie w kategorii serów długodojrzewających SERY DŁUGODOJRZEWAJĄCE DELIK - 3, 6 ORAZ 9 MIESIĘCY
13. Spółdzielnia Mleczarska w Rykach w kategorii serów długodojrzewających SER CEZAR

Nagrodą publiczności - TWAROGOWY KRÓL zostały wyróżnione:
1. AGRO-DANMIS Gramowscy Sp. J. Bukowiec-Wyszyny TWARÓG KOZI KANAPKOWY
2. Kujawska Spółdzielnia Mleczarska KESEM we Włocławku TWARÓG TŁUSTY KLINEK Z KUJAW I ZIEMI DOBRZYŃSKIEJ
3. LACTIMA Sp. z o.o. w Morągu D SEREK TWAROGOWY ŚMIETANKOWY HAGA
4. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy MARKA TWARÓG WIEJSKI - LEKKI, PÓŁTŁUSTY I TŁUSTY
5. Spółdzielnia Dostawców Mleka w Wieluniu MÓJ ULUBIONY - TWAROŻEK KANAPKOWO-SERNIKOWY
6. Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców w Strzałkowie TWARÓG ŚMIETANKOWY
7. Przedsiębiorstwa Handlu Zagranicznego Spółdzielni Mleczarskich LACPOL Sp. z o.o. w Warszawie - Zakład Mleczarski Sp. z o.o. w Płońsku TWARÓG STAROPOLSKI PÓŁTŁUSTY KRAJANKA

Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego Gustawa Marka Brzezina otrzymało gospodarstwo rolne NAD AREM za produkty z mleka koziego

Puchar Prezydenta Olsztyna dr. Piotra Grzymowicza otrzymała Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL w Grajewie za wysoką i stałą jakość serów dojrzewających

Puchar Prezesa Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Zw. Rew. w Warszawie Waldemara Brosia otrzymała Spółdzielnia Mleczarska w Rykach za wysoką i stałą jakość serów dojrzewających.