Niezwykłe choinki w uniwersyteckiej szklarni

Zmień rozmiar tekstu

choinka z szyszek
Tylko do 12 grudnia można oglądać wystawę choinek prezentowaną przez studentów w uniwersyteckiej szklarni. Naprawdę warto, bo drugich takich – nikt nigdzie nie znajdzie.

Z czego można zrobić choinkę? Pytanie właściwie powinno brzmieć: z czego nie można jej zrobić. Bo choinkę można zrobić ze wszystkiego, a kto nie wierzy może się przekonać, oglądając wystawę choinek, która 5 grudnia została otwarta w uniwersyteckiej szklarni.

Jest ich tam ponad 30, a wykonali je studenci z 2 kół naukowych: Architektury Krajobrazu oraz Florystów i Miłośników Roślin Ozdobnych. Z czego zatem można zrobić choinkę?

Z europalet, styropianu, patyków, wikliny, siana, gipsu, sznurków, orzechów włoskich, kolorowych piórek, liści kaliny, mchu, gałązek tui i sosny, łupin glediczii a nawet makaronu i muszli.

Choinki z tak wykonanych materiałów nie muszą przy tym mieć koniecznie kształtu tradycyjnej choinki. Bo choinka pozostaje choinką nawet wtedy, gdy ma kształt stożka, spirali, płotu, harfy, sukni, kuli, a nawet … węża. Jest tak samo ważna jak młody zielony świerk.

- Wystawę świątecznych stroików organizujemy w okresie świątecznym już od kilku kat. W tym roku jednak postanowiliśmy pokazać choinki. Założenie było takie, że mają być zrobione z materiałów ogólnie dostępnych i tanich – wyjaśnia dr Beata Płoszaj-Witkowska z Katedry Ogrodnictwa na Wydziale Kształtowania Środowiska i Rolnictwa, opiekunka KN Florystów. Dlaczego właśnie takich?

- Żeby było tanio, żeby każdy mógł sobie na nią pozwolić, a jedynym ograniczeniem była wyobraźnia twórcza i żeby jeszcze zainspirować widzów do własnoręcznej pracy – dodaje dr Płoszaj-Witkowska.

Andżelika Kuriata wykonała śliczną choinkę z zielonych i czerwonych piór.

Paulina Żółtowska i Oliwia Walczak zrobiły choinkę z kory i strąków glediczii (ozdobne drzewo, rosnące w parkach). Spodobała się rektorowi, który nie omieszkał zauważyć, że…

- Jej nasiona zawierają dużo cyklitoli. Pełnią one wiele ważnych funkcji fizjologicznych, m.in. są składnikami błon komórkowych, uczestniczą w przekazywaniu sygnałów, regulują osmotikum komórek, wykazują działanie osmoprotekcyjne i antyoksydacyjne. To powoduje, że wpływają na odporność roślin na stres, czyli np. suszę i chłód – powiedział prof. Ryszard Górecki, rektor UWM.

Skąd pomysły na materiały i kształty?

- Wszystkie z głowy. Robiliśmy je wspólnie i nawzajem się inspirowaliśmy. Była to bardzo przyjemna i wesoła praca. Przyjemnie nam, że się podobają i że ktoś chce je wziąć do domu. Na święta zrobimy nowe, jeszcze ładniejsze – zapewniają studentki architektury krajobrazu: Daria Bajkowska, Karolina Celebucka, Kinga Skiba, Patrycja Radomska, Justyna Kamińska, Paulina Sędłak i Damian Walasiński. Damian, jako jedyny wykonał choinkę jadalną z orzechów włoskich. Po świętach będzie ją można zjeść.

Wystawę choinek autorstwa studentów z Kół Naukowcach Architektury Krajobrazu oraz Florystów i Miłośników Roślin Ozdobnych w uniwersyteckiej szklarni można oglądać do 12 grudnia w godz. 8-15.

lek