Naukowcy z UWM z wizytą w Pekinie

Zmień rozmiar tekstu

Grupa naukowców z Wydziału Nauki o Żywności UWM gościła na Uniwersytecie Technologii i Biznesu w Pekinie (28.10-2.11). Zaprezentowali ofertę kształcenia na wydziale i możliwości współpracy naukowo-przemysłowej w zakresie mleczarstwa oraz uczestniczyli w konferencji na temat technologii mleczarskiej w Chinach.

Z wizytą naukową w Pekinie na Uniwersytecie Technologii i Biznesu (BTBU) przebywali prof. dr hab. Małgorzata Darewicz, dziekan Wydziału Nauki o Żywności, dr inż. Maria Baranowska z Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością WNoŻ oraz Andrzej Salamon, prezes PMT Trading, firmy zajmującej się m.in. opracowaniem i wdrożeniami nowoczesnych technologii wytwarzania żywności. Goście z Polski uczestniczyli w konferencji 6th Conference on Dairy Science and Technology in China oraz zwiedzili laboratoria i pracownie School of Food and Chemical Engineering na BTBU. Dr Maria Baranowska wygłosiła podczas konferencji wykład na temat nowych kierunków rozwoju nauki i technologii mleczarskiej.

- Inicjatorem naszej wizyty w Pekinie był prof. Yang z BTBU, który gościł w czerwcu na naszym corocznym sympozjum poświęconym technice i technologii w przemyśle mleczarskim. Naukowcy z BTBU są zainteresowani wymianą naukową i studencką pomiędzy naszymi uczelniami. Jesteśmy najlepszym wydziałem w kraju kształcącym kadry dla przemysłu mleczarskiego. Mamy doskonałe pracownie i laboratoria, w tym halę technologiczną pozwalającą na praktyczne kształcenie studentów - podkreśla dziekan prof. M. Darewicz.

Profesor Małgorzata Darewicz przedstawiła stronie chińskiej ofertę dotyczącą kształcenia na Wydziale Nauki o Żywności oraz studiów podyplomowych. Aktualnie na WNoŻ na specjalizacji w zakresie technologii mleczarskiej studiują 2 studentki z Chin. Jak informuje prof. M. Darewicz, strona chińska deklaruje dalszą współpracę w tym zakresie i chętnie przyjmie, także naszych studentów oraz doktorantów.

- My ze swej strony jesteśmy gotowi przyjąć na studia nawet kilkunastosobową grupę chińskich studentów - dodaje prof. M. Darewicz.

Władze BTBU są zainteresowane wymianą studencką między innymi dlatego, że program kształcenia na Wydziale Nauki o Żywności UWM umożliwia studentom także kształcenie praktyczne.

- Pekińska uczelnia nie dysponuje halą technologiczną, podobną do tej, jaką my posiadamy i chociaż programy kształcenia są podobne, studenci BTBU zajmują się głównie analizą gotowych produktów i surowców, nie mając możliwości uczestniczenia i projektowania procesu ich produkcji - mówi dziekan prof. M. Darewicz.

Uczestniczący w delegacji Andrzej Salamon z PMT Trading, dzięki któremu wizyta w Chinach doszła do skutku i była doskonale zorganizowana, od wielu lat współpracuje z Katedrą Mleczarstwa i Zarządzania Jakością UWM. Podczas konferencji w Pekinie wskazywał, że podpisane pomiędzy UWM a BTBU porozumienie o współpracy jest ważne także dla rozwoju stosunków handlowych pomiędzy Polską a Chinami. Dzięki współpracy naukowej na rynek chiński mogą trafić mleczarskie produkty prozdrowotne, skierowane do określonych grup konsumentów, np. ludzi starszych, opracowane wspólnie przez naukowców z obu krajów. W opracowywaniu technologii wytwarzania takich produktów specjalizują się naukowcy z Wydziału Nauki o Żywności UWM.

mah

w kategorii