Nauka

  • dr hab. inż. Agnieszka Jankowska z Katedry Biotechnologii Żywności
    28/08/2017

    Żywność pod ciśnieniem

    Być może niedługo na półki w polskich sklepach trafi żywność utrwalana metodą wysokich ciśnień. Badania nad takim sposobem przedłużania trwałości produktów żywnościowych prowadzone są na UWM.
  • dr hab. inż. Agnieszka Jankowska z Katedry Biotechnologii Żywności
    28/08/2017

    Żywność pod ciśnieniem

    Być może niedługo na półki w polskich sklepach trafi żywność utrwalana metodą wysokich ciśnień. Badania nad takim sposobem przedłużania trwałości produktów żywnościowych prowadzone są na UWM.
  • wizualizacja nowego szpitala
    25/08/2017

    Nowy szpital w Olsztynie na miarę XXI wieku

    Olsztyn ma szansę na nowy, dobrze wyposażony i komfortowy szpital miejski. Jaki będzie nowy szpital, co da mieszkańcom Olsztyna? Jakie zabiegi będą w nim wykonywane?
  • 02/08/2017

    Naukowcy zaczęli podawać komórki macierzyste pacjentom z zaawansowanym SM

    Terapię komórkami macierzystymi pacjentów z zaawansowaną postacią stwardnienia rozsianego SM rozpoczęli naukowcy z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Projekt badawczy, będący eksperymentem, ma spowolnić przebieg choroby i poprawić jakość życia pacjentów.
  • dr Jan Gancewski i  mgr Joanna Śliczyńska
    12/07/2017

    Krzyżacy od kuchni

    Podbój i chrystianizacja Prus, bitwa pod Grunwaldem, Hołd Pruski to słowa klucze dotyczące Zakonu Krzyżackiego. Z dr. hab. Janem Gancewskim- dyrektorem Instytutu Historii i Stosunków Międzynarodowych na Wydziale Humanistycznym i mgr Joanną Elżbietą Śliczyńską – doktorantką, rozmawiamy o tym, czego nie wyczytamy w żadnych podręcznikach historii.
  • prof. Janusz Gołaszewski
    11/07/2017

    Dzisiaj odpad – jutro surowiec

    Świat zasypują odpady, zasoby surowców maleją. Na dodatek te wykorzystywane przez człowieka trują środowisko. Co na to europejscy naukowcy? Aby temu przeciwdziałać przedstawiciele 15 instytucji naukowych, badawczych i przedsiębiorstw rozpoczęli wspólny projekt Star ProBio.
  • prorektor prof. Jerzy Przyborowski i wiceprezes Grzegorz Piwowar
    30/06/2017

    Nowe elektroniczne legitymacje studenckie na UWM

    Od października studenci I roku studiów stacjonarnych naszej uczelni otrzymają elektroniczne legitymacje studenckie (ELS) z funkcją karty płatniczej. Władze uczelni podpisały umowę z przedstawicielami Banku Polska Kasa Opieki S.A.
  • 20/06/2017

    Tytanowy implant pomoże psom

    W Katedrze Chirurgii i Rentgenologii z Kliniką Wydziału Medycyny Weterynaryjnej UWM prowadzone są nowatorskie badania nad opracowaniem nowych metod leczenia zerwanego więzadła krzyżowego u psów.
  • dr Katarzyna Janiszewska
    01/06/2017

    Polski ambasador World Food Travel Association jest z UWM

    Jedyny ambasador na Polskę World Food Travel Association, organizacji promującej turystykę kulinarną, pracuje na UWM w Centrum Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności. To dr Katarzyna Janiszewska.
  • prof. Jankowski UWM po odebraniu doktoratu h.c.
    23/05/2017

    Prof. Jan Jankowski, doktorem h.c. Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie

    Prof. Jan Jankowski, kierownik katedry Drobiarstwa na Wydziale Bioinżynierii Zwierząt UWM został doktorem honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

Strony