Najsmaczniejsze Mikołajki są na WNoŻ

smakowite mikołajki na WNoŻ
Renifer upieczony z mięsa, ręcznie robione czekoladki, pierniczki udekorowane we wzór w kultury bakterii, galaretki o wyglądzie kolonii drobnoustrojów pod mikroskopem. Do tego konkursy i dużo dobrej zabawy. To przepis studentów Wydziału Nauki o Żywności na Mikołajki.

Studenci WNoŻ pokazali, że Mikołajki mogą być i ciekawe, i kolorowe i… smaczne. W holu budynku wydziału przy placu Cieszyńskim 6 grudnia stanęła choinka, a przy niej stoiska 9 wydziałowych studenckich kół naukowych. Tak rozpoczęły się Mikołajki z NoŻami, grudniowa akcja wydziałowego samorządu studenckiego i kół naukowych.

- To pierwsza tego typu impreza na naszym wydziale. Chcemy sprawić, aby studenci u nas dobrze się czuli, a przy okazji pokazać, czym zajmują się nasze koła naukowe. Na każdym stoisku młodzież przygotowała konkursy, zagadki. Chcemy w przyszłym roku powtórzyć to. Widać, że studenci są bardzo zaangażowani i zainteresowani - mówi dr inż. Adam Więk, prodziekan ds. studenckich WNoŻ.

Można było rozgrzać się gorącą herbatą lub kawą, a każde z kół częstowało oryginalnymi przekąskami. W stoisku Koła technologów mięsa największe zainteresowanie wzbudzał leżący na ozdobnej paterze pieczony renifer…. z reniferowego mięsa – jak żartem zapewniała Daria z V roku technologii mięsa.

- Robiliśmy go wspólnie. Zapraszamy do spróbowania. Ale przepis to nasza tajemnica! Takie rzeczy poznaje się na uczelni, na zajęciach z technologii mięsa. To bardzo ciekawy kierunek - mówi.

Piotr Jakuć, student IV roku, przewodniczący koła naukowego przetwórstwa surowców roslinnych zachwala najpyszniejsze pierniczki na wydziale i kompot jabłkowy z goździkami. Wręcza ręcznie robione ulotki promujące działalność koła i zaprasza do quizu o zdrowej żywności. Nagrodą za trafną odpowiedź jest pierniczek z kolorowy lukrem.

Bartek Wiśniewski, także student IV r. należy do Koła higieny żywności i toksykologii.

- Dziś także zachęcamy studentów młodszych lat, aby wstępowali do naszego koła. Mamy przygotowaną prezentację naszej działalności i babeczki według własnego przepisu - zachęca.

W stoisku Koła mikrobiologów żywności na gości czekały kolorowe galaretki o wyglądzie kultur drobnoustrojów pod mikroskopem. Obok ciasteczka z motywem mikrobiologicznym.

- Spokojnie można je jeść. Nie ma tu salmonelli – śmieje się Ula, studentka I r. studiów doktoranckich. Dla chętnych przygotowałyśmy pytania z zakresu mikrobiologii – dodaje.

Studenci WNoŻ zadbali, aby nikt z mikołajkowych gości nie wyszedł głodny. W stoisku gastronomów można było spróbować ręcznie robionych czekoladek. Koło technologii mleka pokazywało, jak domowym sposobem zrobić masło i częstowało serem. Sąsiednie Koło biotechnologów żywności miało wino domowej roboty i rzemieślnicze piwo.

Pomysłodawczynią imprezy jest przewodnicząca wydziałowego samorządu studenckiego Marta Ślęzak.

- Dziś prezentują się wszystkie nasze koła naukowe. Integrujemy studentów, angażujemy, łączymy pożyteczne z przyjemnym. Koła naukowe zajmują się nie tylko przygotowywaniem smakołyków, ale także działalnością naukową. Dziś możemy posłuchać, w jakich konferencjach biorą udział, jakie publikacje wydają. Mikołajki przygotowaliśmy nie tylko dla studentów naszego wydziału. Zaprosiliśmy wszystkich studentów i wykładowców naszej uczelni – mówi Marta Ślęzak.

Mikołajki z NoŻami trwały do godz. 14.00.

- To doskonała okazja do zachęcenia naszych studentów I i II roku, aby włączyli się w działalność kół naukowych. Przedstawiliśmy też studentów najbardziej kreatywnych i zaangażowanych – podsumowuje dr inż. Katarzyna Staniewska, zajmująca się promocją wydziału.

mah

w kategorii