IV Dni Świadomości Żywieniowej. Znamy program!

studenci o rganizatorzy Dni i władze WNoZ
Inicjatywa studentów Wydziału Nauki o Żywności zyskuje status imprezy międzynarodowej. W czwartej edycji Dni Świadomości Żywieniowej pojawią się naukowcy z Hiszpanii, Włoch i Turcji.

Studenci z Koła Naukowego Żywienia i Profilaktyki Żywieniowej na Wydziale Nauki o Żywności nie zwalniają tempa. Już w maju zorgnizują IV Dni Świadomości Żywieniowej. Tym razem o randze międzynarodowej. Wśród prelegentów będą naukowcy z Hiszpanii, Włoch i Turcji.

- Postanowiliśmy pójść krok dalej, sprawdzić się i oczywiście zwiększyć rangę wydarzenia. W programie mamy aż 6 wykładów w języku angielskim. Zaprosiłam dr Leticię Mora z ośrodka naukowego w Walencji w Hiszpanii, gdzie byłam rok temu na stażu, ponieważ bardzo podobał mi się jej sposób pracy. Zgodziła się, co było dla mnie ogromnym zaszczytem. Projekt zaczął się rozrastać. Zaprosiliśmy też naukowców i doktorantki z Turcji, które były na stażu w naszej katedrze – mówi Aleksandra Purkiewicz, przewodnicząca Koła Naukowego Żywienia i Profilaktyki Żywieniowej na Wydziale Nauki o Żywności i jedna z pomysłodawczyń Dni.

Impreza odbędzie się w dniach 6-8 maja, w formule online, za pośrednictwem platformy internetowej. Stąd konieczność rejestracji. Warto się pospieszyć, bo rejestracja osób pragnących uczestniczyć w wydarzeniu trwa do 4 maja na stronie

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeYIWu_rJ2g7VW1TF6vQkhg8U8C3rogl6p4p-c5Jvi69Ej7Zg/viewform

W programie m.in. wykłady poświęcone przyprawom, suplementacji wit. D3 w żywieniu pacjentów ortopedycznych, prawidłowemu żywieniu po zabiegach bariatrycznych, ewolucji poglądów na temat żywienia niemowląt.

Można będzie posłuchać o związku pomiędzy kofeiną a stanami lękowymi, wybiórczości pokarmowej w autyzmie, odkryć tajniki dobrej kawy i dowiedzieć się, czy grozi nam żywność… drukowana.

Organizatorzy starają się, aby impreza miała charakter interdyscyplinarny. Wśród prelegentów będą naukowcy z Wydziału Nauki o Żywności, Wydziału Lekarskiego, Wydziału Biologii i Biotechnologii, Wydziału Prawa i Administracji oraz Szkoły Zdrowia Publicznego UWM.

- Będą to i lekarze, i dietetycy, i psycholodzy, i inżynierowie przetwórstwa żywności. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie – zapewnia Aleksandra Purkiewicz.

Dni Świadomości Żywieniowej, inicjatywa studentów z Koła Naukowego Żywienia i Profilaktyki Żywieniowej na Wydziale Nauki o Żywności, od pierwszej edycji w grudniu 2020 r. przyciągają rzeszę zainteresowanych wszystkimi aspektami zdrowego odżywiania. Wykłady dietetyków, specjalistów żywienia, technologów żywności, lekarzy oraz psychologów z wydziałów Nauki o Żywności, Lekarskiego oraz Nauk Społecznych Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, a także studentów dietetyki cieszyły się tak wielką popularnością, że studenci zdecydowali się zorganizować kolejne edycje. Ostatnia, trzecia, odbyła się w grudniu 2021 r.

Wydarzenie docenił również Parlament Studentów Rzeczypospolitej Polskiej, przyznając kołu nagrodę Pro Iuvenes za najlepszą studencką inicjatywę prozdrowotną w Polsce w 2021 r.

Natomiast 27 kwietnia odbyło się uroczyste podsumowanie trzeciej edycji dni. Z rąk władz dziekańskich Wydziału Nauki o Żywności listy gratulacyjne odebrali studenci – Edyta Rółkowska, Julia Pucer, Karolina Balcerczyk, inż. Karolina Lisińska, Karolina Łukasiewicz, Karolina Pogorzelska, Klaudia Majewska, Małgorzata Pułjanauskas, Marta Kaczmarczyk, Natalia Podlewska, Paulina Prostko, Szymon Jagłowski, Weronika Łukasiewicz, Weronika Marcinkowska, Wiktoria Stepnowska oraz mgr inż. Aleksandra Purkiewicz – przewodnicząca koła i dr inż. Joanna Ciborska – opiekun koła.

mah
na zdj. studenci organizatorzy Dni i władze dziekańskie WNoŻ

PROGRAM IV DNI ŚWIADOMOŚCI ŻYWIENIOWEJ