Dr hab. Aleksander Surażyński nagrodzony

dr Surażyński - główka
Dr hab. Aleksander Surażyński - emerytowany pracownik naukowy UWM jako pierwszy Polak otrzymał prestiżową nagrodę przyznawaną przez Międzynarodową Federację Mleczarską – IDF Award.

Naukowiec został doceniony za swój dorobek naukowy i wdrożeniowy, a przede wszystkim za osiągnięcia w skali światowej.

- Tak już jest na świecie, że nagradza się tych, co skończyli, a ci, którzy pracują, mogą jeszcze na nagrodę poczekać - żartuje. - Ale miło, że o mnie pamiętają. Bo teraz zajmuję się głównie dbaniem o swoje zdrowie, dostarczaniem organizmowi składników potrzebnych do tego, aby ciało i umysł dobrze funkcjonowało. Nie odciąłem się jednak od nauki i kiedy ludzie potrzebują, doradzam im, opiniuję - mówi dr Surażyński.

Nagroda miała mu być wręczona na światowym kongresie IDF w Dheli w Indiach, ale dr Surażyński nie mógł tam polecieć. Odbierze ją na europejskim kongresie IDF.

- Przez lata Aleksander Surażyński był ekspertem FAO czyli Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w Indiach, Chile, Kolumbii, Wenezueli, czy w Botswanie. Wdrażał tam nowe technologie w mleczarstwie. Założył instytut mleczarski w Indiach, który jest największą taką placówką w tym kraju – wylicza zasługi dr. Surażyńskiego prof. Andrzej Babuchowski - były kierownik Katedry Mikrobiologii Przemysłowej i Żywności na Wydziale Nauki o Żywności UWM, były sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi i prezes Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego w Mrągowie, z którym dr Surażyński wciąż współpracuje.

Dr hab. Aleksander Surażyński ma na swoim koncie ponad 20 mleczarskich patentów. Dotyczą m.in. wdrażania nowych produktów w zakładach w Polsce, w tym w zakładach województwa warmińsko-mazurskiego. Jego patentem jest na przykład sourage (nazwa od nazwiska dr Surażyńskiego) i popularny twaróg grani. Oba o obniżonej zawartości tłuszczu.

Jego studentką była dr hab. inż. Justyna Żulewska, prof. UWM, kierowniczka Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością. Tak go wspomina: „Był wymagający, ale serdeczny, miły i opiekuńczy. Jeśli komuś słabo poszedł egzamin albo czegoś nie rozumiał - to uspokajał, tłumaczył, dawał następną szansę. Potem, kiedy już pracował na Uniwersytecie, po raz kolejny spotkałam się z nim we wspólnym projekcie. Też był opiekuńczy, dużo tłumaczył, chętnie dzielił się swoja wiedzą i opowieściami z licznych krajów, w których pracował. Nie wszystkie dotyczyły mleczarstwa, ale wszystkie były ciekawe. Był poliglotą i bardzo mi zaimponował, kiedy podczas spotkania z Hiszpanami swobodnie mówił w ich języku”.

IDF Award to wyróżnienie przyznawane od kilku lat osobom, które zasłużyły się dla światowego mleczarstwa. Do tej pory było zaledwie kilku laureatów na całym świecie. Międzynarodowa Federacja Mleczarska jest niezależną, apolityczną i niedochodową organizacją mającą na celu wykorzystanie międzynarodowej współpracy i kontaktów do rozpowszechniania naukowej, technicznej i ekonomicznej informacji. Jest to najstarsza organizacja mleczarska założona w 1903 r. Jej członkami obecnie jest ponad 50 państw i liczba ta stale wzrasta. Polska jest członkiem IDF od 1953 r.

lek