W dowód uznania i szacunku

Zmień rozmiar tekstu

odsłonięcie tablicy ku czci prof. Jerzego Borowskiego
Centrum Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności przy Wydziale Nauki o Żywności UWM otrzymało imię profesora Jerzego Borowskiego. Społeczność wydziału uczciła w ten sposób wybitnego specjalistę żywienia człowieka, inicjatora utworzenia Centrum, wieloletniego kierownika Katedry Żywienia Człowieka.

Uroczystość odsłonięcia płaskorzeźby z portretem profesora oraz pamiątkowej tablicy odbyła się 19 listopada w holu Centrum w obecności władz uczelni, członków rodziny profesora J. Borowskiego i pracowników katedry. Licznie przybyli także przedstawiciele firm i zakładów z branży spożywczej, z którymi profesor współpracował oraz nauczyciele z olsztyńskiego Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych.

- To piękna uroczystość, dowód szacunku dla osoby, która zrobiła wiele dobrego dla naszego środowiska – podkreślał rektor UWM prof. Ryszard Górecki, odsłaniając pamiątkową tablicę.

Wiele ciepłych słów o profesorze J. Borowskim padło ze strony jego współpracowników z Katedry Żywienia Człowieka WNoŻ.

- Po studiach rozpoczęłam pracę w ówczesnym Zakładzie Technologii Gastronomicznej na naszym wydziale. Jednym z pracowników był niewysoki pan z brodą – Jerzy Borowski, wtedy ze stopniem doktora. Okazał mi wiele ciepła, życzliwości i pomocy. Profesor poświęcił 40 lat pracy naszej uczelni. To z jego inicjatywy i dzięki jego uporowi doszło do powołania Centrum Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności. Nasze starania o wybudowanie tego obiektu trwały 10lat – mówiła wieloletnia współpracowniczka profesora dr hab. Marzena Danowska-Oziewicz, prof. UWM, wygłaszając wspomnienie o prof. J. Borowskim. - Wszyscy pamiętamy ulubione powiedzonko profesora: „nie ma sprawy, drobiazg, 500 euro się należy”. Jesteśmy pewni, że za to, co profesor zrobił dla naszej katedry, 500 euro nie wystarczy – dodała prof. M. Danowska-Oziewicz.

Wielki wkład profesora J. Borowskiego w rozszerzenie zakresu badań prowadzonych przez pracowników Wydziału Nauk o Żywności podkreślała także prof. Małgorzata Darewicz, dziekan wydziału.

- Profesor rozszerzył nasz obszar badawczy o badania związane z żywnością regionalną, był inicjatorem utworzenia przy naszym wydziale Centrum Badań Żywności Regionalnej. To dzięki jego uporowi i pasji powstał na naszym wydziale nowatorski w kraju kierunek gastronomia i sztuka kulinarna, umożliwiający miłośnikom tego zawodu zdobycie wykształcenia na poziomie akademickim. Ja zapamiętałam go jako mądrego, szlachetnego człowieka o wielkim poczuciu humoru – wspominała dziekan prof. M. Darewicz.

Na zakończenie uroczystości prof. Lidia Wądołowska, kierująca Katedrą Żywienia Człowieka wręczyła małżonce prof. J. Borowskiego prof. Eulalii Borowskiej pamiątkowe tableau ze zdjęciami profesora oraz bukiet kwiatów.

Odsłonięcie tablicy poświęconej zmarłemu w ubiegłym roku profesorowi Jerzemu Borowskiemu poprzedziła inna uroczystość. Tego samego dnia w auli Centrum Konferencyjnego grono 327 absolwentów studiów stacjonarnych i niestacjonarnych I i II stopnia odebrało dyplomy.

- To najradośniejsze święto wydziału. W ciągu ponad 70. lat istnienia wykształciliśmy ok. 16 tys. specjalistów. Pamiętajcie o macierzystym wydziale, dzielcie się z nami waszymi sukcesami. Bycie naszym absolwentem to honor i zaszczyt - zwracała się w ciepłych słowach do świeżo upieczonych absolwentów dziekan prof. M. Darewicz.

Zgodnie z tradycją najlepsi absolwenci otrzymali nagrody i adresy gratulacyjne. Nagroda firmy Tetra-Pak (czek na 5 tys. euro) dla absolwenta z najlepszym wynikiem ukończenia studiów trafiła do rąk Renaty Taradejna-Żuchowskiej, która legitymowała się średnią 4,64 a na dyplomie oceną b. dobrą. Firma Ekolab z Krakowa uhonorowała studenta szczególnie aktywnie działającego w kolach naukowych. W tym roku nagrodę Ekolab otrzymała Justyna Matusiewicz za działalność w kole naukowym mleczarzy. Za działalność w samorządzie studenckim podziękowania z rąk dziekan prof. M. Darewicz otrzymali: Iwona Fabińska, Ewa Grygołowicz, Anita Ptaszyńska, Bartosz Kułaczkowski.

Sponsorami obu uroczystości oraz tablicy pamiątkowej były firmy OSM Garwolin oraz Tewes-Bis.

mah

wręczenie tableau ze zdjęciami prof. J. Borowskiego prof. Eulalii Borowskiej