Co jedzą studenci niemieccy

Zmień rozmiar tekstu

Chcesz wiedzieć co jedzą studenci niemieccy? Serdecznie zapraszamy do Stołówki Akademickiej „Kuźnia Smaków” w celu oceny kunsztu kucharzy z Niemiec. Rusza akcja "Tandem".

Fundacja ŻAK w swoim największym obiekcie gastronomicznym, którym jest Stołówka Akademicka "Kuźnia Smaków” – organizuje akcję "Tandem”. Potrwa od 18 do 20 marca. Na czym ma polegać? Do Kortowa przyjadą goście z Niemiec – dyrekcja, a także kucharze Studentenwerk Halle, którzy to właśnie przygotują posiłki w "Kuźni Smaków". Będą one w ofercie dla studentów i pracowników UWM. 

Współpraca pomiędzy UWM, a Uniwersytetetm Marcina Lutra w Halle rozpoczęła się dużo wcześniej – w 2004 roku i zasięgiem objęła studentów z Wydzialu nauk Społecznych. Trzy lata później Fundacja ŻAK zawarła odrębne porozumienie ze Studentenwerk Halle – swoim niemieckim odpowiednikiem na tyj uczelni. Jej inicjatorem ze strony polskiej był dr inż. Wiesław Jastrzębski, natomiast ze strony niemieckiej - dr Volkmar Thom. W 2008 r. niemieccy kucharze po raz pierwszy gotowali dla studentów UWM. W menu była m.in. soczewica po meklembursku. Co będzie teraz?

Chcesz wiedzieć co jedzą studenci niemieccy? Serdecznie zapraszamy do Stołówki Akademickiej „Kuźnia Smaków” w celu oceny kunsztu kucharzy z Niemiec.

Natomiast w dniach 31 marca - 2 kwietnia – to kucharze Fundacji ŻAK będą gotować dla studentów niemieckich w Halle.

Anna Sobczyk

 

 

 

 

w kategorii