Centrum Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności z imieniem prof. J. Borowskiego

Zmień rozmiar tekstu

Nowoczesny budynek Centrum  Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności
Centrum Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności przy Wydziale Nauk o Żywności otrzyma imię prof. Jerzego Borowskiego, wybitnego specjalisty żywienia człowieka.

Uroczystość odbędzie się 19 listopada (sobota) o godz. 14.00 w budynku centrum (ul. Słoneczna). Profesor Jerzy Borowski był znanym i cenionym specjalistą w zakresie badań nad wpływem procesów technologicznych na jakość i trwałość produktów żywnościowych, badań nad możliwościami zastosowania naturalnych substancji dodatkowych w żywności; wykorzystaniem analizy sensorycznej w ocenie jakości żywności oraz aspektami historycznymi i kulturowymi produktów regionalnych i tradycyjnych. Profesor Jerzy Borowski przez 40 lat związany był z naszą uczelnią. Niezwykle lubiany przez studentów, był nauczycielem pokoleń młodzieży akademickiej, autorem wielu publikacji, wykładów i referatów, a także jednym z inicjatorów powołania przy Uniwersytecie Centrum Badań nad Żywnością Tradycyjną i Regionalną. Wielokrotnie, jako ekspert do spraw żywności, gościł także w programach telewizyjnych. Za swoją działalność naukową został odznaczony między innymi Złotym Krzyżem Zasługi i Medalem Komisji Edukacji Narodowej

Centrum  Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności oddane do użytku w ubiegłym roku jest jedynym tego typu w Polsce ośrodkiem naukowo-badawczm, który rozwija działalność z zakresu gastronomii i sztuki kulinarnej, dietetyki i profilaktyki żywieniowej oraz biooceny żywności jednocześnie współpracując ze specjalistami branży gastronomicznej oraz dietetykami.