Biofilmy – thrillery mikrobiologów

dr Magdalena Olszewska
Po ponad 2-letnim pobycie w USA w Centrum Bezpieczeństwa Żywności (CFS) na Uniwersytecie Georgia powraca do Polski dr Magdalena Olszewska - adiunkt w Katedrze Mikrobiologii Przemysłowej i Żywności na Wydziale Nauki o Żywności UWM.

Dr Magdalena Olszewska przebywa na Uniwersytecie Georgia na stypendium Senior Award fundacji Fulbrighta , a następnie stypendium Centrum Bezpieczeństwa Żywności (CFS) Uniwersytetu Georgia . Stypendium Senior Award to trwające od 4 do 9 miesięcy stypendia badawcze lub badawczo-dydaktyczne dla pracowników naukowych po doktoracie. W Stanach Zjednoczonych prowadziła badania nad strukturą biofilmów wytwarzanych przez patogeny żywności. Struktura biofilmów jest ściśle uzależniona gatunkowo a nawet szczepowo. Specyfika takiej struktury może determinować oporność na czynniki stresowe. A większa oporność biofilmów wiąże się z większą uporczywością w ich usuwaniu, np. ze środowiska produkcji żywności. Jej badania mogą prowadzić do innowacji w zwalczaniu biofilmów. Dlaczego są tak istotne?

- Z biofilmem należy walczyć dlatego, że wiąże się z opornością na mycie i dezynfekcję. Może być źródłem zanieczyszczenia żywności. Jego komórki mogą dostawać się do żywności i zagrażać zdrowiu konsumenta. Jest to dosyć powszechny problem w zakładach przetwórstwa żywności – mówiła przed wyjazdem dr Olszewska.

Dr Olszewska na stypendium Fulbrighta wybrała CFS na Uniwersytecie Georgia, aby kontynuować badania nad biofilmami Listeria specjalnie w celu podzielenia się swoim doświadczeniem w wykorzystaniu mikroskopu konfokalnego, który znajduje się w CFS. Ma rozległą wiedzę w zakresie mikroskopii biofilmowej i wykorzystała to doświadczenie do dalszych badań w laboratorium prof. Francisco Dieza-Gonzaleza - dyrektora CFS. Współpraca ta pozwoliła dr Olszewskiej zbadać wpływ technologii niebieskiego światła na biofilmy Listeria, dzięki grantowi Centrum Bezpieczeństwa Produkcji. Jest to ciągły projekt, który przyczyni się do jej przyszłego sukcesu.

Stypendium dr Olszewskie było drugim w CFS. W 2015 r. odbywała tu półroczne stypendium Fundacji Kościuszkowskiej, która finansuje pobyty polskich uczonych w Stanach Zjednoczonych w celu prowadzenia badań.

Dr Olszewska powiedziała, że zdecydowała się na współpracę z CFS ze względu na międzynarodowe uznanie, liczbę publikacji oraz doskonałe i obszerne relacje, które centrum nawiązało z przemysłem spożywczym. Podczas pracy w CFS dostrzegła wartość partnerstwa nauki z przemysłem. Ma nadzieję pomóc swoim uczniom budować relacje z członkami branży i zachęcać do badań, które są rozwiązaniami problemów, z którymi spotyka się branża spożywcza.

Dr Olszewska zabiera za sobą z USA nie tylko wyniki badań, ale także doświadczenie w nawiązywania współpracy z innymi naukowcami w dziedzinie nauki o żywności. Współpraca, jak mówi, odegra ważną rolę w jej przyszłych badaniach.

Przed tym wyjazdem do USA przebywała także na stypendium na Uniwersytecie w Porto, które było możliwe dzięki wsparciu Rektora UWM.

Po powrocie do Polski dr Olszewska powróci na stanowisko adiunkta na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim. Mówi, że nie może się doczekać, aby wrócić do domu i być blisko rodziny i przyjaciół. Bardzo jej jednak zależy na utrzymaniu relacji, które nawiązała w CFS i współpracy pomimo znacznej odległości. Przyszłe, zaplanowane konferencje przywiodą ją z powrotem do Stanów Zjednoczonych i ma nadzieję ponownie spotkać się z badaczami z CFS.

Jennifer Reynolds Center for Food Safety, lek

Jennifer Reynolds Center for Food Safety, lek