5 tysięcy euro za wyniki w nauce

nagrodzona studentka z czekiem
Justyna Tarapata, absolwentka Wydziału Nauki o Żywności UWM, otrzymała nagrodę 5 tys. euro od koncernu Tetra Pak. Firma nagrodziła ją za znakomite wyniki w nauce oraz działalność w kole naukowym.

Uroczystość wręczenia dyplomów na Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego przyniosła absolwentce Justynie Tarapacie niespodziankę – nagrodę 5 tys. euro od firmy Tetra Pak. Firma nagrodziła ją za doskonałe wyniki w nauce oraz zaangażowanie w pracę w studenckim kole naukowym. Jej średnia na dyplomie wyniosła 5.

- Nie ma przepisu na sukces, on przychodzi sam. Wystarczy realizować swoje zainteresowania w trakcie studiów, mieć szczęście, robić to, co się lubi, mieć przy sobie kilka osób wspierających w działaniu. I w pewnym momencie dostaje się nagrodę za cały trud 5 lat – mówi Justyna Tarapata.

Nagrodę chce przeznaczyć na inwestycję w siebie.

- Może kurs angielskiego. Rozpoczynam wkrótce studia doktoranckie w języku angielskim. A może też jakaś podróż? – zastanawia się.

Justyna Tarapata jest absolwentką studiów I stopnia na kierunku inżynieria chemiczna i procesowa oraz studiów II stopnia technologii żywności i żywienia człowieka. Doświadczenie zawodowe zdobywała w branży mleczarskiej, m.in. podczas praktyk w Dziale Produkcji i Laboratorium Fizykochemicznym Spółdzielni Mleczarskiej MLEKPOL oraz w Instytucie Innowacji Przemysłu Mleczarskiego w Mrągowie. Rozpoczyna interdyscyplinarne studia doktoranckie w zakresie biogospodarki, które w październiku tego roku ruszają na UWM. Swoją przyszłość wiąże z pracą naukową.

- Chciałabym skończyć studia doktoranckie i dalej rozwijać swoje zainteresowania naukowe. Chciałabym też współpracować z przemysłem, bo to też jest istotne. Wszystkich problemów wymagających rozwiązania, pomysłów, nad którymi można dalej pracować dostarcza przemysł. Chcę połączyć naukę z praktyką. Przygotowuję się też powoli do pisania doktoratu. Moim promotorem jest dr hab. inż. Justyna Żulewska z Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością a temat badań będzie dotyczyć serwatki – dodaje Justyna.

Tetra Pak, nagradza co roku najlepszych absolwentów WNoŻ. Nagroda jest wręczana przez przedstawiciela firmy podczas uroczystości rozdania dyplomów.

- Wyróżnienie, którym nagradzamy najlepszych absolwentów Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, wręczamy w tym roku już po raz 21. Oznacza to, że już od ponad dwóch dekad promujemy nowych, znakomicie wyszkolonych, przyszłych członków kadry dla przemysłu spożywczego i mleczarskiego. Mamy nadzieję, że nasze działania zaowocują zwiększeniem liczby studentów na wydziałach kształcących specjalistów, którzy zasilą w przyszłości branżę - mówiła Małgorzata Gromek, menedżer komunikacji w firmie Tetra Pak.

- Tetra Pak od wielu lat ściśle współpracuje z naszym wydziałem. Wiele osób  spośród kadry zarządzającej to nasi absolwenci, m.in. Wanda Pietrykowska. To dzięki jej zaangażowaniu od 21 lat nasi najlepsi absolwenci są przez Tetra Pak doceniani i nagradzani - podkreśla prof. dr hab. Małgorzata Darewicz, dziekan wydziału. 

Jak zaznacza prof. M. Darewicz, zdobyć nagrodę nie jest łatwo.

- Wstępne eliminacje są prowadzone na wydziale. Następnie wytypowana trójka najlepszych absolwentów jedzie do siedziby firmy do Warszawy i tam odbywa rozmowę kwalifikacyjną w j. angielskim przed kapitułą nagrody. Ostateczna decyzja zapada w firmie. Pragnę zaznaczyć, że jedną z pierwszych laureatek jest obecna prodziekan dr hab. inż. Sylwia Tarczyńska - dodaje dziekan M. Darewicz.

Trwa dobra passa wychowanków Wydziału Nauki o Zywnośći UWM. W 7. konkursie ministra nauki i szkolnictwa wyższego w  programie Diamentowy Grant w gronie tegorocznych 80 laureatów znalazł się Arkadiusz Zakrzewski, absolwent Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Jest pierwszym studentem naszej uczelni, który zdobył to prestiżowe wyróżnienie. Na realizację swego tematu badawczego otrzyma 220 tys. zł.

mah

Tetra Pak jest producentem wielomateriałowych opakowań kartonowych, wykorzystywanych w przemyśle spożywczym i mleczarskim do przechowywania żywności płynnej. Firma stawia na najnowsze technologie z zakresu inżynierii procesowej, pakowania i serwisu, pozwalające na utrzymanie najwyższych standardów bezpieczeństwa żywności, wydajności operacyjnej i zrównoważonego rozwoju. Ważnym aspektem działalności jest dla Tetra Pak edukacja dotycząca świadomości ekologicznej konsumentów.