BPE_logo_małe.jpg

Budowa, modernizacja i wyposażenie Centrum Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie

Tytuł projektu: 

Budowa, modernizacja i wyposażenie Centrum Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko–Mazurskiego w Olsztynie, Program operacyjny Rozwój Polski Wschodniej 2007-2013, Oś priorytetowa I - Nowoczesna gospodarka, Działanie I.3 - Wspieranie innowacji.

Kwota: 
12 575 168,00 zł
Czas realizacji: 
05.08.2011 – 17.11.2015
Opis: 

Celem ogólnym projektu jest przygotowanie Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie do aktywnego udziału w tworzeniu konkurencyjnej gospodarki oraz rozwoju i dyfuzji przedsięwzięć innowacyjnych w zakresie gastronomii, dietetyki i biooceny żywności. Bezpośrednim celem realizacji projektu jest zwiększenie możliwości prowadzenia na UWM w Olsztynie na europejskim i światowym poziomie działalności naukowo-badawczej z zakresu gospodarki żywnościowej, oraz produkcji rolno-spożywczej. Będzie to związane z unowocześnieniem infrastruktury naukowo-badawczej Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie ukierunkowanym na rozwój zaplecza badawczo-rozwojowego Uczelni. W następstwie będzie to dotyczyło utworzenia uniwersyteckiego Centrum Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności, a tym samym stworzenia na Uniwersytecie nowoczesnego zespołu specjalistycznych laboratoriów w pełni przystosowanych do prowadzenia na najwyższym poziomie badań w ww. zakresie. To z kolei pozwoli także na stworzenie na UWM w Olsztynie nowoczesnego ośrodka rozwoju i dyfuzji innowacji w ww. zakresie nauk o żywności. Ośrodek będzie wspierał specjalistów branży gastronomicznej oraz dietetyków i edukatorów pod względem wiedzy i praktycznego zastosowania metod produkcji żywności i potraw dostosowanych do wymagań organizmu ludzi w różnych wieku, zdrowych i w stanach chorobowych oraz współpracował z gospodarką regionu oraz organami administracji państwowej i samorządowej w rozwiązywaniu konkretnych problemów z zakresu bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i profilaktyki żywieniowej, a także będzie bezpośrednio upowszechniał wiedzę żywieniową wśród ludności. W Centrum Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności będą prowadzone badania naukowe nad żywieniowymi i behawioralnymi uwarunkowaniami otyłości i chorób metabolicznych, współzależnością wzorów spożycia żywności i ryzykiem chorób żywieniowo-zależnych, efektywnością profilaktyki i edukacji żywieniowej skierowanej na wydłużenie życia i poprawę jego jakości u ludzi w różnym wieku.

Kierownik / Koordynator projektu: 
Aleksander Socha
Opiekun projektu: 
Małgorzata Olasek, Karolina Cieszyńska